Monday, September 08, 2008

my hidden talent :)

... i've been trying to polish my domestic side yesterday and today.. simple recipe for a simple plain_jane :)
sweet sour fish :)
pudding (or is it dadih) cocktail milo pudding / dadih
*more update later :)
...
updated :) i admit that i'm not very good in the kitchen. but still, i am still connected to my feminine side that i feel like doing something that will challenge my culinary skill :) usually i cook when my mom and dad wasn't around.. hehehe.. i still remember during ramadhan last year, i opened my mom's recipe book and i came acroos mee hailam. so, i went to the market to buy all the ingredient needed for the recipe. sad to say, the best comment i had was "ok la jugak".. T___T but i knew it wasn't as what mee hailam should be because my sis was teasing me by saying " ni mee hailam ka mee HAIRAN?" ok.. enough of humiliation.. but i dont care cos the mee HAIRAN left no trace of leftover. hahaha.. ... another story. aku mmg ade bad habit.. iaitu cepat marah. aku pun tak tau.. aku mmg mudah sgt melenting lebih-lebih lagi kalau aku tengah stress. aku bukan nak citer pasal aku cepat marah..tp pasal stress yang aku alami sejak jadik cekgu ini.. huhuhu~~~ dulu mase belajar aku xde la beria2 sgt nak keje walaupun biasenye org yang tgh sakit kepala nak exam akan berdoa utk keje cepat2.. sbb aku percaya yang manusia ni selalu rase dielah yg paling malang.. dan aku yakin yang kalau da keje lg banyak songeh.. lagi besar tanggungjawab.. kalau kuliah best.. kalau da stress2 ponteng aje.. janji x lebih 80%.. hahahaha.. kalau da tensen sgt blaja paling2 pun aku doa je cpt abis exam and cepat abis blaja tp xde plak doa cpt2 dpt keje sbb aku mmg sebenanye xde cite2.. (tp sekarang da ade cite2) huhu~~ cume melalui ujian personaliti dan kerjaya (cewaaahhh) aku mmg sesuai jadi cekgu.. dan mmg rezeki aku kat situ dan aku x menolak.. :) so, bile da jadi cekgu ni, dijadikan cerita mmg stressss.. lagi2 aku sebagai guru yg masih hijau mata memandang ;) maybe cekgu2 baru yang lain ok je kott.. aku je yg kecoh2.. tp aku xpeduli. aku nak kecoh2 jugak sebab ni blog aku.. hahahaha... aku bukan ape.. aku ingat sgt kate2 kawan aku dulu (mase die berkate2 ni aku x keje lagi).. die kate akaun akhirat dengan dunia mcm akaun dalam buku ledger. mesti seimbang.. kalau kite dibayar gaji untuk wat sesuatu keje, kalau kite x wat mengikut ape yg telah ditetapkan takut pendapatan yang kite dapat tuh jadi syubhah (aku rase cam ustazah plak ;) ) kalau da hasil tu meragukan.. nauzubillah.. sbb duit tu akan jadi darah daging.. mungkin kesan x nampak kat kite tp takutnye balance yg xcukup dalam ledger tuh dibalancekan dalam akaun anak cucu kite.. tu yg aku risau.. yess.. berkaitan dengan anak cucu pulak.. dari ms sekolah dulu lagi aku selalu terpikir akan anak cucu.. dalam konteks tanggungjawab la.. aku ingat lagi mase aku form 4, aku selalu pk dengan memotivasikan diri aku bahawa aku kene gak blaja sbb kalau aku jadi ntahpape lps ni, maknenye aku ni selfish sbb nnt kalau kau jd ntahpape aku pn akan kawin ngn org yg ntahpape dan kemuadiannye anak aku pn jadik ntahpape dan jailah aku keluarga ntahpape. sbb tu aku ni cerewet skit memilih pasangan hidup.. ceeewah.. hahahaha.. kononnye aku xleh selfish.. kene pilih yg agak2 ok nak jadik bapak kepade anak2 aku.. hahahah~~ ntahpape aku nih.. wallhualam.. :) ape yg aku da melalut ni.. dr kaunseling stress ke prinsip akaun dah masuk bab kekeluargaan plak.. hihihi.. memang becok.. cakap dalam hati pun becok.. hahaha.. so, ehem2.. berbalik ke pangkal jalan.. cm pagi tadi.. aku bangun dengan 1001 dialog dalam kepala otak aku.. mcm2.. terfikirkan baju yg x iron lagi, x sempat buat persediaan utk p&p hari ni, hadiah guru yang pindah x beli lagi, sijil PEKA sains budak2 form 5 x buat lagi, xsedia lagi utk interiew, folio x tande lagi, analisa kehadiran bulana tak buat lagi.. dan mcm2 lagi yg berlegar2 dalam otak aku. nak aje aku keluarkan otak aku dan tglkan otak aku tu br aku pegi mandi dengan tenang supaye aku aman sikit. nape jadik mcm tu? sebabnye sangat jelas.. semalam aku habiskan masa sampai pukul 11.30 surf internet.. bace blog kengkawan la, check friendster la, cari resipi baru la, dan mcm2 ade sampai akhirnya aku x siapkan ape yg ptt aku siapkan pd mase tuh. jadi nak dijadikan cerita aku pn pegi tdo dalam keadaan tak puas ati dengan diri aku sbb da menyelewengkan mase. kirenye mcm menyesal la ni.. dan satu hal yang paling penting dalam hidup aku ialah TIDUR YANG BERKUALITI. tanpa tidur siapalah aku.. hehe.. aku kadang2 mcm baby yang akan meragam kalau tido x cukup or x puas. thats it. so, kesimpulannya??? stress yg aku alami bukan disebabkan oleh kenakalan students kesayangan aku tuh.. bukan disebabkan oleh students aku yg x kenal mane tripod stand..yang mane boiling tube.. atau sebab baju lambat iron, atau RPH xbuat lagi.. semua stress yg aku alami adalah disebabkan oleh sikap aku sendiri yang sangat lemah dalam perancangan masa atau time manegement. itew die yg sebenarnya. TIME MANAGEMENT. contohnye sekarang.. jam lagi 6 minit pukul 8 so aku kene stop surf internet nih sebab aku dah sepatutnya start setelkan ape yg aku patut buat hari ini sebelum aku bermonolog sendiri subuh2 esok.. tp aku da lega. at least i know who i am :) ...

2 comments:

1101 said...

tp ade kawan aku pernah ckp, kalu just tau dan sedar jek tp xde tindakan xda gune pn.. betul ke?

plain_jane said...

ye..ye.. sangat la betunye.. hahaha..

Monday, September 08, 2008

my hidden talent :)

... i've been trying to polish my domestic side yesterday and today.. simple recipe for a simple plain_jane :)
sweet sour fish :)
pudding (or is it dadih) cocktail milo pudding / dadih
*more update later :)
...
updated :) i admit that i'm not very good in the kitchen. but still, i am still connected to my feminine side that i feel like doing something that will challenge my culinary skill :) usually i cook when my mom and dad wasn't around.. hehehe.. i still remember during ramadhan last year, i opened my mom's recipe book and i came acroos mee hailam. so, i went to the market to buy all the ingredient needed for the recipe. sad to say, the best comment i had was "ok la jugak".. T___T but i knew it wasn't as what mee hailam should be because my sis was teasing me by saying " ni mee hailam ka mee HAIRAN?" ok.. enough of humiliation.. but i dont care cos the mee HAIRAN left no trace of leftover. hahaha.. ... another story. aku mmg ade bad habit.. iaitu cepat marah. aku pun tak tau.. aku mmg mudah sgt melenting lebih-lebih lagi kalau aku tengah stress. aku bukan nak citer pasal aku cepat marah..tp pasal stress yang aku alami sejak jadik cekgu ini.. huhuhu~~~ dulu mase belajar aku xde la beria2 sgt nak keje walaupun biasenye org yang tgh sakit kepala nak exam akan berdoa utk keje cepat2.. sbb aku percaya yang manusia ni selalu rase dielah yg paling malang.. dan aku yakin yang kalau da keje lg banyak songeh.. lagi besar tanggungjawab.. kalau kuliah best.. kalau da stress2 ponteng aje.. janji x lebih 80%.. hahahaha.. kalau da tensen sgt blaja paling2 pun aku doa je cpt abis exam and cepat abis blaja tp xde plak doa cpt2 dpt keje sbb aku mmg sebenanye xde cite2.. (tp sekarang da ade cite2) huhu~~ cume melalui ujian personaliti dan kerjaya (cewaaahhh) aku mmg sesuai jadi cekgu.. dan mmg rezeki aku kat situ dan aku x menolak.. :) so, bile da jadi cekgu ni, dijadikan cerita mmg stressss.. lagi2 aku sebagai guru yg masih hijau mata memandang ;) maybe cekgu2 baru yang lain ok je kott.. aku je yg kecoh2.. tp aku xpeduli. aku nak kecoh2 jugak sebab ni blog aku.. hahahaha... aku bukan ape.. aku ingat sgt kate2 kawan aku dulu (mase die berkate2 ni aku x keje lagi).. die kate akaun akhirat dengan dunia mcm akaun dalam buku ledger. mesti seimbang.. kalau kite dibayar gaji untuk wat sesuatu keje, kalau kite x wat mengikut ape yg telah ditetapkan takut pendapatan yang kite dapat tuh jadi syubhah (aku rase cam ustazah plak ;) ) kalau da hasil tu meragukan.. nauzubillah.. sbb duit tu akan jadi darah daging.. mungkin kesan x nampak kat kite tp takutnye balance yg xcukup dalam ledger tuh dibalancekan dalam akaun anak cucu kite.. tu yg aku risau.. yess.. berkaitan dengan anak cucu pulak.. dari ms sekolah dulu lagi aku selalu terpikir akan anak cucu.. dalam konteks tanggungjawab la.. aku ingat lagi mase aku form 4, aku selalu pk dengan memotivasikan diri aku bahawa aku kene gak blaja sbb kalau aku jadi ntahpape lps ni, maknenye aku ni selfish sbb nnt kalau kau jd ntahpape aku pn akan kawin ngn org yg ntahpape dan kemuadiannye anak aku pn jadik ntahpape dan jailah aku keluarga ntahpape. sbb tu aku ni cerewet skit memilih pasangan hidup.. ceeewah.. hahahaha.. kononnye aku xleh selfish.. kene pilih yg agak2 ok nak jadik bapak kepade anak2 aku.. hahahah~~ ntahpape aku nih.. wallhualam.. :) ape yg aku da melalut ni.. dr kaunseling stress ke prinsip akaun dah masuk bab kekeluargaan plak.. hihihi.. memang becok.. cakap dalam hati pun becok.. hahaha.. so, ehem2.. berbalik ke pangkal jalan.. cm pagi tadi.. aku bangun dengan 1001 dialog dalam kepala otak aku.. mcm2.. terfikirkan baju yg x iron lagi, x sempat buat persediaan utk p&p hari ni, hadiah guru yang pindah x beli lagi, sijil PEKA sains budak2 form 5 x buat lagi, xsedia lagi utk interiew, folio x tande lagi, analisa kehadiran bulana tak buat lagi.. dan mcm2 lagi yg berlegar2 dalam otak aku. nak aje aku keluarkan otak aku dan tglkan otak aku tu br aku pegi mandi dengan tenang supaye aku aman sikit. nape jadik mcm tu? sebabnye sangat jelas.. semalam aku habiskan masa sampai pukul 11.30 surf internet.. bace blog kengkawan la, check friendster la, cari resipi baru la, dan mcm2 ade sampai akhirnya aku x siapkan ape yg ptt aku siapkan pd mase tuh. jadi nak dijadikan cerita aku pn pegi tdo dalam keadaan tak puas ati dengan diri aku sbb da menyelewengkan mase. kirenye mcm menyesal la ni.. dan satu hal yang paling penting dalam hidup aku ialah TIDUR YANG BERKUALITI. tanpa tidur siapalah aku.. hehe.. aku kadang2 mcm baby yang akan meragam kalau tido x cukup or x puas. thats it. so, kesimpulannya??? stress yg aku alami bukan disebabkan oleh kenakalan students kesayangan aku tuh.. bukan disebabkan oleh students aku yg x kenal mane tripod stand..yang mane boiling tube.. atau sebab baju lambat iron, atau RPH xbuat lagi.. semua stress yg aku alami adalah disebabkan oleh sikap aku sendiri yang sangat lemah dalam perancangan masa atau time manegement. itew die yg sebenarnya. TIME MANAGEMENT. contohnye sekarang.. jam lagi 6 minit pukul 8 so aku kene stop surf internet nih sebab aku dah sepatutnya start setelkan ape yg aku patut buat hari ini sebelum aku bermonolog sendiri subuh2 esok.. tp aku da lega. at least i know who i am :) ...

2 comments:

1101 said...

tp ade kawan aku pernah ckp, kalu just tau dan sedar jek tp xde tindakan xda gune pn.. betul ke?

plain_jane said...

ye..ye.. sangat la betunye.. hahaha..