Monday, April 15, 2013

Genetically Modified Organism (GMO)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Pernah dengar berkaitan GMO? Geneticallay Modified Organisma atau Organisma Terubah Suai Secara Genetik.

Secara ringkasnya, GMO ialah organisma yang kandungan genetiknya telah diubah suai dengan menggunakan kemajuan kejuruteraan genetik mengikut keperluan yang tertentu. GMO ni paling banyak dilakukan terhadap makanan tak kira la tumbuhan atau haiwan.

Tujuan?

Kebiasaanya pengubahsuaian yang dilakukan ke atas sumber makanan ini dilakuka Penurunan nilai kesihatan dan kerintangan antibiotik.n untuk mendapatkan 'produk' atau organisma yang tahan terhadap serangan penyakit tertentu. Sebagai contoh.. di ladang-ladang besar yang menanam soya untuk tujuan pasaran mengubahsuai genetik soya tersebut untuk menghalang serangan hama dan penyakit lain. Perkara ini akan menyelamatkan ladang tersebut daripada ancaman penyakit..seterusya menyelamatkan syarikat tersebut daripada kerugian.

Walaubagaimanapun, tidak semua yang baik kepada satu pihak adalah baik kepada pengguna. Antara kesan pengambilan makanan yang telah diGMOkan ialah alahan kepada makanan, toksin berlebihan dan kerintangan antibiotik. Nak lagi detail boleh rujuk di sini.

Owhh.. berkaitan dengan kerintangan antibiotik.... Sy ada pengalaman. Huhuhu.. Lain kali sy ceritakan.

:)

No comments:

Monday, April 15, 2013

Genetically Modified Organism (GMO)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Pernah dengar berkaitan GMO? Geneticallay Modified Organisma atau Organisma Terubah Suai Secara Genetik.

Secara ringkasnya, GMO ialah organisma yang kandungan genetiknya telah diubah suai dengan menggunakan kemajuan kejuruteraan genetik mengikut keperluan yang tertentu. GMO ni paling banyak dilakukan terhadap makanan tak kira la tumbuhan atau haiwan.

Tujuan?

Kebiasaanya pengubahsuaian yang dilakukan ke atas sumber makanan ini dilakuka Penurunan nilai kesihatan dan kerintangan antibiotik.n untuk mendapatkan 'produk' atau organisma yang tahan terhadap serangan penyakit tertentu. Sebagai contoh.. di ladang-ladang besar yang menanam soya untuk tujuan pasaran mengubahsuai genetik soya tersebut untuk menghalang serangan hama dan penyakit lain. Perkara ini akan menyelamatkan ladang tersebut daripada ancaman penyakit..seterusya menyelamatkan syarikat tersebut daripada kerugian.

Walaubagaimanapun, tidak semua yang baik kepada satu pihak adalah baik kepada pengguna. Antara kesan pengambilan makanan yang telah diGMOkan ialah alahan kepada makanan, toksin berlebihan dan kerintangan antibiotik. Nak lagi detail boleh rujuk di sini.

Owhh.. berkaitan dengan kerintangan antibiotik.... Sy ada pengalaman. Huhuhu.. Lain kali sy ceritakan.

:)

No comments: