Thursday, September 03, 2009

Kuidam keletihan

sekarang ni dah masuk bulan ke3. Alhamdulillah sebab tak banyak sangat masalah tapi dengar-dengar cekgu-cekgu kat skolah tu cakap kalau masa mengandung ni senang, nanti masa deliver tu susah. Ye ke? Cuak jugak tapi tawakkal je la.. kalau borak-borak pasal ni je mesti dua soalan wajib ditanya. Morning sickness kuat tak? Mengidam ape? Hurmm... kedua-dua soalan tuh wat saya terkesima kejap. Morning sickness kuat ke tak? kalau kuat tu macam mane? Biase-biase tu mcm mane? Takde penanda aras ;) hehehe.. Tapi biasenye jawapan saya.. Morning sickenss takde sangat.. sikit-sikit loya je.. Yang terkeluar tu pun sebab makan terlebih kut.. hehe.. Yang soalan mengidam ni lagi la susah nak jawab. Macma mana nak bezakan mengidam sebab pregnant atau memang dah gelojoh kuat makan? Adakah definisi mengidam itu adalah perasaan atau gerak hati untuk makan atau minum sesuatu khas bagi orang mengandung? Ataupun ada ciri-ciri khas yang menunjukkan itu adalah mengidam bagi bakal ibu? Pun saya pening. Semalam ade borak dengan Kak Ina. die tanye dua soklan cepu emas tu. Tapi yang pasal megidam tu die ade pengalaman sendirik. Die kate anak perempuan die da umur 2 tahun tapi air lir masih meleleh. Die pun tak ingat ape bende yang die mengidam tapi tak lepas. Masa tu baru teringat macam pernah ade orang cakap kalau ape yang diidam tak dapat, nanti air liur baby asyik meleleh. Ingatkan gurauan jek.... (:| so, nasihat Kak Ina, kalau ade terasa nak makan ape je, baik terus makan. Jadi, maksudnya tak payah la sebok nak cari definisi mengidam tu. makan je ape-ape yang terlintas nak makan. Hari tu masa kat labuan 'mengidam' nak makan fries McD. Ceeewaah... western lak selera baby nih.. hehe.. Ade gak terlintas nak makan pulut ngan kelapa parut tapi pikir balik isk.. takkanlah aku nak makan pulut kut.. bukan fevret aku.. ni kire mase kat labuan la.. lagipun mase tu suami ajak buka puasa kat manja rasa.. so, kire tak layan la.. tapi lepas borak ngan Kak Ina semalam, tadi trus request kat mak nak pulut. Hehe.. walaupun makan sedikit je, tapi rasenye cukup kut. Janji merasa ;) Tapi yang paling ketara masa mengandung ni ialah tahap keletihan yang tak munasabah. Baru jalan pusing kat bazar tu da tercungap-cungap. Masa BTN hari tu kumpulan saya kena nanyi lagi Tanggal 31.. hah.. ambek ko.. baru satu lagu da tercungap-cungap.. Balik je dari skolah jangan cakap la.. Confirm terbongkang tido tak hengat.. tapi rasanya sekarang ni alhamdulillah.. da kurang sikit penat yang macam tu.. tapi sakit kepala tu tak macam teman setia pulak. Mood swing? Entah la.. sebab saya memang azali garang.. hahaha.. tak la.. tapi sikit-sikit ade la kut ;p. tapi sekarang ni hati mudah tersentuh.. tengok oprah nangis.. tengok anime furit basket pun nangis.. tengok anime yamato nadeshiko pun nangis!! aduii.. tapi bukan la nangis yang meraung-raung.. cuma ade la titisan-titisan embun.. hahaha.. So, moral of the story, hati-hati dengan ibu mengandung. So fragile. ;) Selamat menjalani ibadah puasa :) ...

18 comments:

~ N i n i 3 ~ said...

wahhh,,jane,,taula amek fizik,,siap nk ada penanda aras tuh,,hahaha,,

seram plak dgr citer ngidam2 nih,,klu sume yg terlintas di fikiran dh di kire ngidam,,kmpom buntal aku nnt klu preg jane,,maklum la,,nafsu mkn mmg kuat,,haha,,cewahh,,aku lum kawin dh ke situ la plk,,brgn,,kekeke,,bdn dh naik ke lum jane??hihi

Anggerek said...

take good care mommy to be :D

miss pumpkin (reen) said...

=)....
jage diri lek lok ek mc jenny...& the baby too...

Anonymous said...

mengarut je lebih ko ni..

aifaa said...

Yang soalan mengidam ni lagi la susah nak jawab. Macma mana nak bezakan mengidam sebab pregnant atau memang dah gelojoh kuat makan.

haha.funny but so true..

dahla i'm the type yg kalu nmpk food yg best mesti nak try.and if tak dpt mesti teringat2..and itu adalah sewaktu keadaan normal mcm ni.*serious* i would never know if it's a mengidam thing or mmg jenis yg pelahap-habis-semua-benda-nak-try. haha.

daniadanis said...

haha..my mom penah citer..masa mengandung his second child (my abang la tuh)..beliau teringin nk makan lauk hati grg..padahal xpenah2 suke makan..tapi dah lepas bersalin..my mom get back to xsuke makan lauk hati :)

plain_jane said...

ninie,

mesti ikut piawai beb.. hahaha.. tapi xsame tau nanti.. kite kan memang golongan jalan2 cari makan.. tapi semenjak dua menjak ni selera kau kureenngg sket..

p/s: berat aku skg nih menten lagi.. hehehehe...

cik ann,
tq.. tq.. cik ann pun take care jugak :)

plain_jane said...

reen.
tq 4 the reminder.. ;)
buka pose hari ni make gapo pulok? :)

anonumous,
ermm.. mcm kenal je ayat nih...
dah la merhsiakan identity.. huhuhu~~

plain_jane said...

aifaa,
dont worry. we share the same size of appetite. haha.. tp mase preggy tak semestinya selera tu makin kuat tauu.. at least maybe not for the first three months.. ni yang 'orang lame' cakap la.. hehe..

cant wait for ur big day :D

ani,
tu la.. pelik-pelik kan ibu2 mengandung ni.. ;) tapi xpe la.. tu la die sacrifice namenye.. hehe..

erkk.. kuat makan kire sacrifice jugak ke?? ;p

vasilissa said...

hahahah.yup.aku tau mu suke make.and jgk penanges orgnyer..garang?ermmm xpenah plak marah aku..
tp cousin aku sore.tgh preggie, mintak mcm2 ngan mak sedara..suke la aku tgk org melayan preggie moommy ni.sgt comell..
awak plak sgt comel :) muax

plain_jane said...

oooo.. bukak buku baru yeee... hehehehe...

ingatkan minah venezuela mane post komen.. hehehe..

aku xbanyak ngidam la ain.. kalu x belh gak ngade2.. hehehe..

pasal comey tu... ehem2.. ;)

cerpelai said...

Cerita ngidam bini gua;

Satu hari dia mintak langsat padahal masa tu bukan musim langsat.. Puas gua redah sana-sini sebab nak cari langsat tapi tak jumpa.. Lepas tu dia ngidam tebu pulak.. Tak tau apa sebab, gua asyik lupa nak belikan air tebu untuk bini gua tu..

Sudahnya masa mengandung, anak gua tak berenti keluar air liur dengan kahak dari mulut.. Orang tua cakap sebab tak dapat apa yang diidam..

Gua malas nak percaya tapi sebab takut jadi apa kat anak gua, gua belikan air tebu banyak-banyak dan langsat banyak-banyak bagi anak bini gua makan sampai sekarang..

Pernah jugak masa mengandung dulu bini gua ngidam burger.. Taknak burger kat tempat gua.. Nak burger kat KL je.. Aduhh..!!

cerpelai said...

RALAT:-

'Sudahnya masa mengandung'

PEMBETULAN"-

'Sudahnya lepas bersalin'

HARAP MAAF!

(Macam siaran televisyen la pulowkk..)

plain_jane said...

uih.. btul la ni... en. cerpelai..

isk risau plak sbb btol2 xtau ngidam ape ni.. terlintas sikit tu ade la..

aduss.. cane ni..

elyna griffin said...

alahai, my fist 2 questions mase chat aritu memang soklan cepumas rupenye. hehe. how are u doing now babe?

this is so sweet, never thought we would really be discussing on this.
it feels like we just got our som result yesterday haha

plain_jane said...

i'm doing fine babe..

you mean SPM result kan.... hehe..

cepat kanmasa berlalu.. yes.. it feels like only yesterday we mengumpat about boys yg jahat.. wat kube mejo, pekong kulit buah tembikai.. hahaha.. it was soooo yesterday..

and lyn, believe me.. we'll always have this it-feels-like-only-yesterday feeling since we are bonded with someone from 'the yesterday' *wink*

A.i.m.i said...

kak jenny, pregnant?
congratulations..wah, seronoknya nak jadi mummy ya?
take a good care of yourself..and baby too :)

mr. said...

bajet bagus je ko ni.haha..

Thursday, September 03, 2009

Kuidam keletihan

sekarang ni dah masuk bulan ke3. Alhamdulillah sebab tak banyak sangat masalah tapi dengar-dengar cekgu-cekgu kat skolah tu cakap kalau masa mengandung ni senang, nanti masa deliver tu susah. Ye ke? Cuak jugak tapi tawakkal je la.. kalau borak-borak pasal ni je mesti dua soalan wajib ditanya. Morning sickness kuat tak? Mengidam ape? Hurmm... kedua-dua soalan tuh wat saya terkesima kejap. Morning sickness kuat ke tak? kalau kuat tu macam mane? Biase-biase tu mcm mane? Takde penanda aras ;) hehehe.. Tapi biasenye jawapan saya.. Morning sickenss takde sangat.. sikit-sikit loya je.. Yang terkeluar tu pun sebab makan terlebih kut.. hehe.. Yang soalan mengidam ni lagi la susah nak jawab. Macma mana nak bezakan mengidam sebab pregnant atau memang dah gelojoh kuat makan? Adakah definisi mengidam itu adalah perasaan atau gerak hati untuk makan atau minum sesuatu khas bagi orang mengandung? Ataupun ada ciri-ciri khas yang menunjukkan itu adalah mengidam bagi bakal ibu? Pun saya pening. Semalam ade borak dengan Kak Ina. die tanye dua soklan cepu emas tu. Tapi yang pasal megidam tu die ade pengalaman sendirik. Die kate anak perempuan die da umur 2 tahun tapi air lir masih meleleh. Die pun tak ingat ape bende yang die mengidam tapi tak lepas. Masa tu baru teringat macam pernah ade orang cakap kalau ape yang diidam tak dapat, nanti air liur baby asyik meleleh. Ingatkan gurauan jek.... (:| so, nasihat Kak Ina, kalau ade terasa nak makan ape je, baik terus makan. Jadi, maksudnya tak payah la sebok nak cari definisi mengidam tu. makan je ape-ape yang terlintas nak makan. Hari tu masa kat labuan 'mengidam' nak makan fries McD. Ceeewaah... western lak selera baby nih.. hehe.. Ade gak terlintas nak makan pulut ngan kelapa parut tapi pikir balik isk.. takkanlah aku nak makan pulut kut.. bukan fevret aku.. ni kire mase kat labuan la.. lagipun mase tu suami ajak buka puasa kat manja rasa.. so, kire tak layan la.. tapi lepas borak ngan Kak Ina semalam, tadi trus request kat mak nak pulut. Hehe.. walaupun makan sedikit je, tapi rasenye cukup kut. Janji merasa ;) Tapi yang paling ketara masa mengandung ni ialah tahap keletihan yang tak munasabah. Baru jalan pusing kat bazar tu da tercungap-cungap. Masa BTN hari tu kumpulan saya kena nanyi lagi Tanggal 31.. hah.. ambek ko.. baru satu lagu da tercungap-cungap.. Balik je dari skolah jangan cakap la.. Confirm terbongkang tido tak hengat.. tapi rasanya sekarang ni alhamdulillah.. da kurang sikit penat yang macam tu.. tapi sakit kepala tu tak macam teman setia pulak. Mood swing? Entah la.. sebab saya memang azali garang.. hahaha.. tak la.. tapi sikit-sikit ade la kut ;p. tapi sekarang ni hati mudah tersentuh.. tengok oprah nangis.. tengok anime furit basket pun nangis.. tengok anime yamato nadeshiko pun nangis!! aduii.. tapi bukan la nangis yang meraung-raung.. cuma ade la titisan-titisan embun.. hahaha.. So, moral of the story, hati-hati dengan ibu mengandung. So fragile. ;) Selamat menjalani ibadah puasa :) ...

18 comments:

~ N i n i 3 ~ said...

wahhh,,jane,,taula amek fizik,,siap nk ada penanda aras tuh,,hahaha,,

seram plak dgr citer ngidam2 nih,,klu sume yg terlintas di fikiran dh di kire ngidam,,kmpom buntal aku nnt klu preg jane,,maklum la,,nafsu mkn mmg kuat,,haha,,cewahh,,aku lum kawin dh ke situ la plk,,brgn,,kekeke,,bdn dh naik ke lum jane??hihi

Anggerek said...

take good care mommy to be :D

miss pumpkin (reen) said...

=)....
jage diri lek lok ek mc jenny...& the baby too...

Anonymous said...

mengarut je lebih ko ni..

aifaa said...

Yang soalan mengidam ni lagi la susah nak jawab. Macma mana nak bezakan mengidam sebab pregnant atau memang dah gelojoh kuat makan.

haha.funny but so true..

dahla i'm the type yg kalu nmpk food yg best mesti nak try.and if tak dpt mesti teringat2..and itu adalah sewaktu keadaan normal mcm ni.*serious* i would never know if it's a mengidam thing or mmg jenis yg pelahap-habis-semua-benda-nak-try. haha.

daniadanis said...

haha..my mom penah citer..masa mengandung his second child (my abang la tuh)..beliau teringin nk makan lauk hati grg..padahal xpenah2 suke makan..tapi dah lepas bersalin..my mom get back to xsuke makan lauk hati :)

plain_jane said...

ninie,

mesti ikut piawai beb.. hahaha.. tapi xsame tau nanti.. kite kan memang golongan jalan2 cari makan.. tapi semenjak dua menjak ni selera kau kureenngg sket..

p/s: berat aku skg nih menten lagi.. hehehehe...

cik ann,
tq.. tq.. cik ann pun take care jugak :)

plain_jane said...

reen.
tq 4 the reminder.. ;)
buka pose hari ni make gapo pulok? :)

anonumous,
ermm.. mcm kenal je ayat nih...
dah la merhsiakan identity.. huhuhu~~

plain_jane said...

aifaa,
dont worry. we share the same size of appetite. haha.. tp mase preggy tak semestinya selera tu makin kuat tauu.. at least maybe not for the first three months.. ni yang 'orang lame' cakap la.. hehe..

cant wait for ur big day :D

ani,
tu la.. pelik-pelik kan ibu2 mengandung ni.. ;) tapi xpe la.. tu la die sacrifice namenye.. hehe..

erkk.. kuat makan kire sacrifice jugak ke?? ;p

vasilissa said...

hahahah.yup.aku tau mu suke make.and jgk penanges orgnyer..garang?ermmm xpenah plak marah aku..
tp cousin aku sore.tgh preggie, mintak mcm2 ngan mak sedara..suke la aku tgk org melayan preggie moommy ni.sgt comell..
awak plak sgt comel :) muax

plain_jane said...

oooo.. bukak buku baru yeee... hehehehe...

ingatkan minah venezuela mane post komen.. hehehe..

aku xbanyak ngidam la ain.. kalu x belh gak ngade2.. hehehe..

pasal comey tu... ehem2.. ;)

cerpelai said...

Cerita ngidam bini gua;

Satu hari dia mintak langsat padahal masa tu bukan musim langsat.. Puas gua redah sana-sini sebab nak cari langsat tapi tak jumpa.. Lepas tu dia ngidam tebu pulak.. Tak tau apa sebab, gua asyik lupa nak belikan air tebu untuk bini gua tu..

Sudahnya masa mengandung, anak gua tak berenti keluar air liur dengan kahak dari mulut.. Orang tua cakap sebab tak dapat apa yang diidam..

Gua malas nak percaya tapi sebab takut jadi apa kat anak gua, gua belikan air tebu banyak-banyak dan langsat banyak-banyak bagi anak bini gua makan sampai sekarang..

Pernah jugak masa mengandung dulu bini gua ngidam burger.. Taknak burger kat tempat gua.. Nak burger kat KL je.. Aduhh..!!

cerpelai said...

RALAT:-

'Sudahnya masa mengandung'

PEMBETULAN"-

'Sudahnya lepas bersalin'

HARAP MAAF!

(Macam siaran televisyen la pulowkk..)

plain_jane said...

uih.. btul la ni... en. cerpelai..

isk risau plak sbb btol2 xtau ngidam ape ni.. terlintas sikit tu ade la..

aduss.. cane ni..

elyna griffin said...

alahai, my fist 2 questions mase chat aritu memang soklan cepumas rupenye. hehe. how are u doing now babe?

this is so sweet, never thought we would really be discussing on this.
it feels like we just got our som result yesterday haha

plain_jane said...

i'm doing fine babe..

you mean SPM result kan.... hehe..

cepat kanmasa berlalu.. yes.. it feels like only yesterday we mengumpat about boys yg jahat.. wat kube mejo, pekong kulit buah tembikai.. hahaha.. it was soooo yesterday..

and lyn, believe me.. we'll always have this it-feels-like-only-yesterday feeling since we are bonded with someone from 'the yesterday' *wink*

A.i.m.i said...

kak jenny, pregnant?
congratulations..wah, seronoknya nak jadi mummy ya?
take a good care of yourself..and baby too :)

mr. said...

bajet bagus je ko ni.haha..