Tuesday, September 07, 2010

serunding udang di kala hujan renyai-renyai..

Assalamualaikum..
Huhu.. Tajuk entri bukan main lagi. Hari ni aku bertekad jugak nak post satu entri sebelum Hari Raya Aidilfitri. Takkan nak tunggu aidiladha.. Lambat sangat la pulak. Hohoh.
Kemarin (ke minggu lepas.. tak ingat) husband request serunding udang macam yang mak pernah buat. Kiranya husband aku ni dengan serunding udang ni macam love at the first sight la. First dia merasa serunding udang mak aku masa aku konvo DPLI di UTM. Sejak hari tu kalau hari raya je asik request serunding udang. Tapi tak ape la.. sebab aku pun suka makan jugak cumanya sekarang ni je sejak allergik aku melanda balik.
Dijadikan cerita, setelah berding dong segala bahan, lepas buka puasa di Deep Sea tadi kami pun memulakan operasi. Sebenarnya tak lah mula betul-betul pun sebab kelapa tak siap parut lagi. Husband insist nak guna kelapa dari pokok kelapa depan rumah tu. Sudahnya dari pukul 4 petang tadi sambung bulul 9.30 tadi.. pukul 11 baru lah siap kelapa parutnya. jadinya masak-memasak serunding tu bermulalah pukul 11.45 dengan diiringi hujan renya-renyai. Huhu.
Nasib baik la aku ni jenis yang susah nak tidur kalau esoknya nak travel jauh. Huhu. Pukul 145 tadi akhirnya siap jugak la serunding yang tak seberapa pun... tapi.. boleh laaaa... bulih la kampung kaaaaampung... (ni tag line orang belah sini. huhu)
So, esok flight pukul 5.20 petang. Memang la sangat-sangat berdebar nak menempuhi hari esok. Ceewaah. Bukan apa.. Ryyan sekarang makin menjadi-jadi onarnya. Huhu. Genap 5 bulan dah nampak cerewetnya. Genap 6 bulan semalam laaaagi la. tak pernah-pernah die buat perangai meraung menagis malam-malam tetibe semalam menangis bagai nak rak. Aku dah cuak. Sudahnya pukul 2 baru la dia tidur. Tu pun sebab dah letih nangis kot dan dia tidur dalam dakapan ibu yang dah duduk tersandar kat katil sebab mengantuk. Aduii.. pening ibu, ryyan.
Alamak. Ryyan dah merengek-rengek. Ish.. macam tau je ryyan ni aku mengumpat die. Bangun nak nenen la tu.
Daaaa...

2 comments:

J.M.R said...

ryyan nak bermanja tu..mana tao dpt adik lak pasnih..

RedTable said...

pos kat aku getek..terigt plak dlu tgu parcel batang buruk dr sabah kan?

Tuesday, September 07, 2010

serunding udang di kala hujan renyai-renyai..

Assalamualaikum..
Huhu.. Tajuk entri bukan main lagi. Hari ni aku bertekad jugak nak post satu entri sebelum Hari Raya Aidilfitri. Takkan nak tunggu aidiladha.. Lambat sangat la pulak. Hohoh.
Kemarin (ke minggu lepas.. tak ingat) husband request serunding udang macam yang mak pernah buat. Kiranya husband aku ni dengan serunding udang ni macam love at the first sight la. First dia merasa serunding udang mak aku masa aku konvo DPLI di UTM. Sejak hari tu kalau hari raya je asik request serunding udang. Tapi tak ape la.. sebab aku pun suka makan jugak cumanya sekarang ni je sejak allergik aku melanda balik.
Dijadikan cerita, setelah berding dong segala bahan, lepas buka puasa di Deep Sea tadi kami pun memulakan operasi. Sebenarnya tak lah mula betul-betul pun sebab kelapa tak siap parut lagi. Husband insist nak guna kelapa dari pokok kelapa depan rumah tu. Sudahnya dari pukul 4 petang tadi sambung bulul 9.30 tadi.. pukul 11 baru lah siap kelapa parutnya. jadinya masak-memasak serunding tu bermulalah pukul 11.45 dengan diiringi hujan renya-renyai. Huhu.
Nasib baik la aku ni jenis yang susah nak tidur kalau esoknya nak travel jauh. Huhu. Pukul 145 tadi akhirnya siap jugak la serunding yang tak seberapa pun... tapi.. boleh laaaa... bulih la kampung kaaaaampung... (ni tag line orang belah sini. huhu)
So, esok flight pukul 5.20 petang. Memang la sangat-sangat berdebar nak menempuhi hari esok. Ceewaah. Bukan apa.. Ryyan sekarang makin menjadi-jadi onarnya. Huhu. Genap 5 bulan dah nampak cerewetnya. Genap 6 bulan semalam laaaagi la. tak pernah-pernah die buat perangai meraung menagis malam-malam tetibe semalam menangis bagai nak rak. Aku dah cuak. Sudahnya pukul 2 baru la dia tidur. Tu pun sebab dah letih nangis kot dan dia tidur dalam dakapan ibu yang dah duduk tersandar kat katil sebab mengantuk. Aduii.. pening ibu, ryyan.
Alamak. Ryyan dah merengek-rengek. Ish.. macam tau je ryyan ni aku mengumpat die. Bangun nak nenen la tu.
Daaaa...

2 comments:

J.M.R said...

ryyan nak bermanja tu..mana tao dpt adik lak pasnih..

RedTable said...

pos kat aku getek..terigt plak dlu tgu parcel batang buruk dr sabah kan?