Monday, July 20, 2009

please copy and forward the content of this post to your friend in 3 days or you'll be curse forever

scary and annoying title. aku masih ingat lagi masa aku sekolah rendah dulu, ada sorang makhluk yang entah la sapa telah menyebarkan satu surat yang aku sudah xingat apa isi kandungannya. tp yang aku tak akan lupa ialah unsur-unsur ugutan di akhir helaian tu. surat tu kononnya telah berusai beratus2 tahun. bunyiknya lebih kurang.. " anda mesti menyebarkan hal ini. sebarkan kepada *** orang nescaya anda akan mendapat tuah yang banyak.. jika anda mengabaikan pesanan ini anda dan keluarga anda bakal mendapat kecelakaan yang amat dahsyat.. bla bla bla.." lebih kurang begitu lah maksudnya.. masa tu UPSR pun x lepas lagi.. siapa lah aku ini.. sebagai kanak2 yang sayangkan keluarga aku pun kaget. aku ada jugak ingat nak tapuk2 (sembunyik2) pegi kedai fotostat nk fotostat surat berantai tuh dan masukkan dala peti surat sape2 je janji culup kuota (bapakku keje kat pej pos.. heheheh) tapi oleh kerana belanja sekolahku xcukup menampung harga fotostat yg seingat aku agak mahal time tuh.. aku tawakkal je la.. so, aku cepat2 bagi bapak aku baca time tuh. mane tau bpk aku bg duit suh g fotostat.. tapi aku tersilap perkiraan.. xpasal2 aku pulak kena ceramah. bpk aku kata tu surat berantai.. walaupun bpkku bukanlah alim ulama, tapi ayat yang membuatkan aku terpk bila bpk aku tny.. surat tu yg berkuasa atau tuhan? erk... (bapakku penceramah hebat o_O) lepas diberikan 'taklimat ringkas oleh bapakku', bapak aku suh buang kertas tuh. terpaksa la aku buang. masa berlalu.. aku da xingat pasal surat tuh.. hinggalah kebelakangan ni aku selalu dapat emel2 yang isi kandungannya baik.. berunsurkan nasihat dan ingatan. mungkin mesej pengirim asal mahu mesej itu disampaikan dan tidak terputus. tapi tu tidak menghalang aku jadik bengang kalau pada penghujung pesanan atau ingatan tuh ade je unsur2 ugutan suh forward kalau x forward kamu ni adalah bla bla bla (semua sifat jahat) dan akan dihujani malang dsb selama bla bla bla. ada pulak yg isi kandungan yg lbh kurang bermaksud " kalau x forward anda bukan muslim sejati la.. xsayangkan agama la... " apa ni weiii????? senang2 je label iman orang lain..isk isk isk.. aku mcm x faham dan bengang. kenapa benda2 yang baik selalu dicampuradukkan dengan yang tak baik(?). seriously, kalau aku dpt emel camtu.. kirim salam je la.. kalaulah ade yg aku terforward.. tu dengan ikhlasnya sebab aku rasa contentnya sgt penting.. sejak kene ceramah ngn bapak aku dulu tu.. aku mmg yakin surat dan sumpahan tu tidak membawa kesan apa2. kalau la kita di timpa malang.. tu semua kehendak dan kuasa Allah semata2.. mungkin kalau terkena dlm masa2 terdekat anda terima surat atau emel2 berantai tu.. tu hanya kebetulan semata2.. so, saya ingan membuat cadangan kepada kawan2.. kalau dapat emel yang ada unsur2 ugutan di akhir pesanan dan ingatan yang murni.. mungkin boley di edit dengan memadam part yang menyakitkan hati itu sebelum nak foward kepada member lain. kalau x boleh edit tapi nak jugak forward, copy and paste lah. p/s : kalaupun sumpahan mengarut tuh betul, aku xakan jugak send kat kawan2.. sebab, bukankah selfish menghantar emel yang menyusahkan dan seolah2 menyumpah kawan2 sendiri? i love u friends...

7 comments:

~ N i n i 3 ~ said...

jane,,tajuk mu sungguh gempak,,huhu,,ms kecik2 dulu aku pun pnah dapat gk surat sebegini,,lately dlm inbox pun banyk,,sms & email,,klu xfowed kunun tidak mendapat keredhaan Allah,,ehm,,ehm,,mcm2,,

plain_jane said...

tu la pasal.. kdg2 smpi mcm bengang pn ade.. isk isk

cerpelai said...

Hahahaa..
Bagus entri nih..
Gua ingat nak buat satu mengikut pengalaman gua pulak dan linkkan pautan blog sis kat blog gua nanti..

plain_jane said...

time kaseh en cerpelai ;)
linkkan ajeee..

Mahirah Kamaludin said...

Mama paling geram kalau dapat text dr kawan2 yg percaya sms, kirimkan kepada 7orang sahabat anda...bla...bla..bla..

mesti tersengih dan terus delete...

Ms B said...

oh, i hate forwarded emails esp those with a clause. luck/curse etc. WTH!

finally an update eh? grins.

Ms B said...

jane,

u hv been tagged. sila buat. :D

Monday, July 20, 2009

please copy and forward the content of this post to your friend in 3 days or you'll be curse forever

scary and annoying title. aku masih ingat lagi masa aku sekolah rendah dulu, ada sorang makhluk yang entah la sapa telah menyebarkan satu surat yang aku sudah xingat apa isi kandungannya. tp yang aku tak akan lupa ialah unsur-unsur ugutan di akhir helaian tu. surat tu kononnya telah berusai beratus2 tahun. bunyiknya lebih kurang.. " anda mesti menyebarkan hal ini. sebarkan kepada *** orang nescaya anda akan mendapat tuah yang banyak.. jika anda mengabaikan pesanan ini anda dan keluarga anda bakal mendapat kecelakaan yang amat dahsyat.. bla bla bla.." lebih kurang begitu lah maksudnya.. masa tu UPSR pun x lepas lagi.. siapa lah aku ini.. sebagai kanak2 yang sayangkan keluarga aku pun kaget. aku ada jugak ingat nak tapuk2 (sembunyik2) pegi kedai fotostat nk fotostat surat berantai tuh dan masukkan dala peti surat sape2 je janji culup kuota (bapakku keje kat pej pos.. heheheh) tapi oleh kerana belanja sekolahku xcukup menampung harga fotostat yg seingat aku agak mahal time tuh.. aku tawakkal je la.. so, aku cepat2 bagi bapak aku baca time tuh. mane tau bpk aku bg duit suh g fotostat.. tapi aku tersilap perkiraan.. xpasal2 aku pulak kena ceramah. bpk aku kata tu surat berantai.. walaupun bpkku bukanlah alim ulama, tapi ayat yang membuatkan aku terpk bila bpk aku tny.. surat tu yg berkuasa atau tuhan? erk... (bapakku penceramah hebat o_O) lepas diberikan 'taklimat ringkas oleh bapakku', bapak aku suh buang kertas tuh. terpaksa la aku buang. masa berlalu.. aku da xingat pasal surat tuh.. hinggalah kebelakangan ni aku selalu dapat emel2 yang isi kandungannya baik.. berunsurkan nasihat dan ingatan. mungkin mesej pengirim asal mahu mesej itu disampaikan dan tidak terputus. tapi tu tidak menghalang aku jadik bengang kalau pada penghujung pesanan atau ingatan tuh ade je unsur2 ugutan suh forward kalau x forward kamu ni adalah bla bla bla (semua sifat jahat) dan akan dihujani malang dsb selama bla bla bla. ada pulak yg isi kandungan yg lbh kurang bermaksud " kalau x forward anda bukan muslim sejati la.. xsayangkan agama la... " apa ni weiii????? senang2 je label iman orang lain..isk isk isk.. aku mcm x faham dan bengang. kenapa benda2 yang baik selalu dicampuradukkan dengan yang tak baik(?). seriously, kalau aku dpt emel camtu.. kirim salam je la.. kalaulah ade yg aku terforward.. tu dengan ikhlasnya sebab aku rasa contentnya sgt penting.. sejak kene ceramah ngn bapak aku dulu tu.. aku mmg yakin surat dan sumpahan tu tidak membawa kesan apa2. kalau la kita di timpa malang.. tu semua kehendak dan kuasa Allah semata2.. mungkin kalau terkena dlm masa2 terdekat anda terima surat atau emel2 berantai tu.. tu hanya kebetulan semata2.. so, saya ingan membuat cadangan kepada kawan2.. kalau dapat emel yang ada unsur2 ugutan di akhir pesanan dan ingatan yang murni.. mungkin boley di edit dengan memadam part yang menyakitkan hati itu sebelum nak foward kepada member lain. kalau x boleh edit tapi nak jugak forward, copy and paste lah. p/s : kalaupun sumpahan mengarut tuh betul, aku xakan jugak send kat kawan2.. sebab, bukankah selfish menghantar emel yang menyusahkan dan seolah2 menyumpah kawan2 sendiri? i love u friends...

7 comments:

~ N i n i 3 ~ said...

jane,,tajuk mu sungguh gempak,,huhu,,ms kecik2 dulu aku pun pnah dapat gk surat sebegini,,lately dlm inbox pun banyk,,sms & email,,klu xfowed kunun tidak mendapat keredhaan Allah,,ehm,,ehm,,mcm2,,

plain_jane said...

tu la pasal.. kdg2 smpi mcm bengang pn ade.. isk isk

cerpelai said...

Hahahaa..
Bagus entri nih..
Gua ingat nak buat satu mengikut pengalaman gua pulak dan linkkan pautan blog sis kat blog gua nanti..

plain_jane said...

time kaseh en cerpelai ;)
linkkan ajeee..

Mahirah Kamaludin said...

Mama paling geram kalau dapat text dr kawan2 yg percaya sms, kirimkan kepada 7orang sahabat anda...bla...bla..bla..

mesti tersengih dan terus delete...

Ms B said...

oh, i hate forwarded emails esp those with a clause. luck/curse etc. WTH!

finally an update eh? grins.

Ms B said...

jane,

u hv been tagged. sila buat. :D