Tuesday, September 20, 2011

Kecewanya.. Alahai Hantu Boceng...

Assalamualaikum..
Salam sejahtera :)

Dah tengok cerita Hantu Boceng? Best tak? Aku  tak tengok lagi.. Aku tengok iklan dan preview di Astro je.. tapi macam best pulak. Lagi-lagi pelakonnya Zizan. Kira bagi pendapat aku dia ni pelawak yang berbakat. Lawak yang segar. Bukan lawak desperate.. Tau lawak desperate?? Lawak macam Azlee Senario tuh.. Suka buat memek muka.. konon lawak.. cit poodah..

Tapi.. terkejut jugak bila tertengok intisari berita di TV9 berkaitan isu menghina Islam dalam cerita tu. Beria-ia aku tunggu berita tu keluar. Konon-konon sambil tunggu tengok Top Chef la kejap. Sedar-sedar berita dah abis.. Apalaaaa... Haihhhh..

Jadi, apabila kau membuat carian dalam google, ditambah dengan sedikit informasi dari en. Sailor, terkejut jugak berkenaan isu ni. Berikut petikan yang aku copy daripada malaysiakini.com


Ketuanya Nasrudin Hassan (kiri) berkata, filem komedi baru yang dibintangi pelawak terkenal Zizan Razak mengandungi babak yang jelas menghina Rasulullah.

Nasrudin berkata, terdapat dialog dalam satu babak yang berbunyi "asyhadu anna Muhammadar syaitan" (aku naik saksi bahawa Muhammad itu syaitan)."Kalimah syahadah bukan perkataan yang boleh dijenakakan atau dipersenda sedemikian rupa, justeru ia membawa kesan yang boleh menggugurkan syahadah walaupun ia sekadar lakonan," katanya.



Biar betull? Kalu betullah.. Memang sangat-sangat kecewa dengan kejahilan artis kita ni. Bila aku buat carian berkaitan penulis skrip dan sebagainya, rupanya Pengarah, Penulis Skriip, Lakon Layar dan Penerbit ialah Ahmad Idham. Bertambah kecewa. Sejahil itukah 'karyawan' dan artis Malaysia sehingga sedar atau tidak menghina agama sendiri? 


Komen banyak pun tak guna.

2 comments:

daniadanis said...

kecewa kan jane..org pun terkejut tgk kat utube scene tu..sgt xsensitif..xstudy btul!!

plain_jane said...

tu la pasal... takkan la ramai2 time shooting tu.. pastu editing lagi.. pastu mesti melalui FINAS kan.. takkan la xde sape yg perasan... teruk...

Tuesday, September 20, 2011

Kecewanya.. Alahai Hantu Boceng...

Assalamualaikum..
Salam sejahtera :)

Dah tengok cerita Hantu Boceng? Best tak? Aku  tak tengok lagi.. Aku tengok iklan dan preview di Astro je.. tapi macam best pulak. Lagi-lagi pelakonnya Zizan. Kira bagi pendapat aku dia ni pelawak yang berbakat. Lawak yang segar. Bukan lawak desperate.. Tau lawak desperate?? Lawak macam Azlee Senario tuh.. Suka buat memek muka.. konon lawak.. cit poodah..

Tapi.. terkejut jugak bila tertengok intisari berita di TV9 berkaitan isu menghina Islam dalam cerita tu. Beria-ia aku tunggu berita tu keluar. Konon-konon sambil tunggu tengok Top Chef la kejap. Sedar-sedar berita dah abis.. Apalaaaa... Haihhhh..

Jadi, apabila kau membuat carian dalam google, ditambah dengan sedikit informasi dari en. Sailor, terkejut jugak berkenaan isu ni. Berikut petikan yang aku copy daripada malaysiakini.com


Ketuanya Nasrudin Hassan (kiri) berkata, filem komedi baru yang dibintangi pelawak terkenal Zizan Razak mengandungi babak yang jelas menghina Rasulullah.

Nasrudin berkata, terdapat dialog dalam satu babak yang berbunyi "asyhadu anna Muhammadar syaitan" (aku naik saksi bahawa Muhammad itu syaitan)."Kalimah syahadah bukan perkataan yang boleh dijenakakan atau dipersenda sedemikian rupa, justeru ia membawa kesan yang boleh menggugurkan syahadah walaupun ia sekadar lakonan," katanya.



Biar betull? Kalu betullah.. Memang sangat-sangat kecewa dengan kejahilan artis kita ni. Bila aku buat carian berkaitan penulis skrip dan sebagainya, rupanya Pengarah, Penulis Skriip, Lakon Layar dan Penerbit ialah Ahmad Idham. Bertambah kecewa. Sejahil itukah 'karyawan' dan artis Malaysia sehingga sedar atau tidak menghina agama sendiri? 


Komen banyak pun tak guna.

2 comments:

daniadanis said...

kecewa kan jane..org pun terkejut tgk kat utube scene tu..sgt xsensitif..xstudy btul!!

plain_jane said...

tu la pasal... takkan la ramai2 time shooting tu.. pastu editing lagi.. pastu mesti melalui FINAS kan.. takkan la xde sape yg perasan... teruk...